Hoe leer je kinderen om logisch na te denken

Heb je ooit de show The Office gezien? Nou, er is een aflevering waarin een van de hoofdpersonen, Michael Scott, rijdt volgens de aanwijzingen van zijn GPS. Op een gegeven moment zegt de GPS dat hij rechtsaf moet slaan. In plaats van de weg te volgen als die naar rechts buigt, in plaats van op de kaart te kijken die de lichte bocht naar rechts aangeeft, in plaats van enige vorm van logica toe te passen, slaat hij onmiddellijk rechtsaf en rijdt met zijn auto een meer in. Dit is een gastartikel, omdat wij zelf geen kinderen hebben.

Hoe logisch redeneren te onderwijzen

Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld uit een t.v. sitcom, maar ik denk dat het ons helpt inzien dat logisch leren denken en redeneren in reële situaties essentieel is. Maar hoe logisch redeneren aan te leren kan een ontmoedigende taak lijken. Voor sommigen van ons is dit misschien natuurlijker dan voor anderen. Hoe dan ook, het is belangrijk dat we ijverig en opzettelijk bezig zijn met het aanleren van logische redeneervaardigheden aan onze kinderen.

1. Vraag vaak ‘Waarom?’

Probeer je kinderen te laten wennen aan het horen van de vraag: ‘Waarom?’. Vraag bijvoorbeeld dingen als: ‘Waarom is het antwoord 15?’ of ‘Waarom heb je in stap 2 vermenigvuldigd?’ Door dit soort vragen te beantwoorden, kunnen kinderen nadenken over de logica die ze hebben gebruikt om een probleem op te lossen of tot een bepaalde conclusie te komen. Ze moeten er zo aan gewend zijn dat ze hun methoden of antwoorden moeten verantwoorden dat ze, wanneer ze een nieuw probleem gaan oplossen, zelf gaan nadenken over het waarom.

2. Speel bordspelletjes die strategie en logisch denken aanmoedigen

Er zijn heel veel leuke spelletjes (meer dan Sudoku of kruiswoordraadsels) die kinderen helpen hun logisch redeneervermogen te ontwikkelen. Probeer Appels met appels, Blokus of Quirkle, om er maar een paar te noemen. Of speel met een Rubik’s Cube.

3. Gebruik een gestructureerde aanpak

Een ander hulpmiddel waar mijn kinderen en ik dol op zijn, is deze set van Grids for Kids logische puzzelboeken. Deze set boeken is speciaal ontworpen om kinderen te leren logisch te redeneren, en bouwt voort op wat kinderen al hebben geleerd.

Mijn dochter heeft het eerste boek doorgenomen nu we klaar zijn met school voor de zomer, en ze heeft echt genoten van de uitdaging. Nadat ze de eerste twee puzzels had gemaakt, begon ze patronen in de problemen op te merken en kreeg ze meer vertrouwen in haar eigen kunnen om de volgende puzzel alleen op te lossen.

En hoewel ik haar bij de eerste puzzel flink geholpen heb, is ze vastbesloten om de rest van de puzzels ook zelf op te lossen. Als je niet bekend bent met dit soort logische puzzels, vind je ze in het begin misschien een uitdaging, maar de boeken bevatten 30 puzzels en uitgewerkte voorbeelden met zeer gedetailleerde uitleg over hoe de rasters worden ingevuld en vervolgens logisch worden opgelost.

Ik wil er wel op wijzen dat ze aanraden om vanaf 8 jaar te beginnen, maar mijn dochter is 7 en heeft deze puzzels met een beetje hulp van mij al kunnen oplossen. Een van de dingen die ik deed om haar te helpen was zinnen uitschrijven met invulvakken om er zeker van te zijn dat ze wist wat ze probeerde uit te zoeken zodra ze het rooster had ingevuld.