Hoe leer je je kinderen aan om te kunnen programmeren?

Programmeren is voor kleuters is net zo belangrijk als leren lezen en rekenen. We leven in een samenleving die steeds meer online gaat. Met programmeren voor kleuters kan de basis worden gelegd om kinderen te laten denken als een computerprogrammeur. Deze skills komen namelijk altijd van pas in het werkende leven!

Iedereen (en ik bedoel iedereen!) kan leren programmeren. Programmeren is in feite je computer instructies geven in een taal die hij begrijpt, die dan een specifiek resultaat kunnen opleveren. Velen lijken te denken dat het alleen voor volwassenen is (of nerdy computerprogrammeurs!), maar dat is niet het geval. Programmeren kan ook voor kinderen vanaf de kleuterklas. Ja, echt waar! Wij hebben het zelf geprobeerd met een kleuterklas. Super tof!

Waarom zouden we kleuters leren programmeren?

Kinderen leren programmeren heeft tal van voordelen en voordelen die veel verder gaan dan het programmeren van een computer.  Lees onze redenen waarom je je kinderen zou moeten leren programmeren om te begrijpen wat programmeren je kind allemaal te bieden heeft.

Programmeren leert je vaardigheden zoals het efficiënt leren oplossen van problemen en het helpen ontwikkelen van doorzettingsvermogen, veerkracht en vastberadenheid. Dit zijn allemaal zeer gewilde vaardigheden in de beroepsbevolking en in het leven in het algemeen.

Hierdoor begin je je kinderen van jongs af aan op te leiden tot volwassenen die het verschil gaan maken.

Maar eh… Waar beginnen we?

Op kleuterschoolniveau moeten we eerst de basis leggen voor kinderen om te denken als een computerprogrammeur. Je hebt niet eens een computer nodig voor onze kleuterschoolactiviteiten. Programmeren voor kleuters is over het algemeen het beste te introduceren door middel van leuke spelletjes en activiteiten die kinderen laten denken als een computerprogrammeur. Dus, activiteiten die logisch denken bevorderen, en een probleem hebben om op te lossen zijn een perfecte keuze. Kinderen leren het best als ze plezier hebben. Door leuke en boeiende activiteiten, zullen ze niet eens beseffen dat ze de vaardigheden leren die nodig zijn om te programmeren. Spelenderwijs leren is het wondermiddel om kinderen aan het leren te krijgen.

Spellen die wiskunde gebruiken

Vrijwel elk spel of activiteit waarbij wiskundige vaardigheden worden gebruikt, is een nuttige activiteit voor kleuters. Er zijn veel makkelijke en leuke spelletjes die kleuters helpen om getallen te leren begrijpen. Het kan een bordspel zijn, een verzonnen sportspel, of een doolhof of speurtocht met aanwijzingen in de vorm van wiskunde.

Een manier om kleuters te laten tellen is met behulp van een rasterdoolhof. Kinderen moeten de vakjes in het raster kunnen tellen om hun ‘computer’ de juiste instructies te geven. We hebben een super eenvoudig rasterdoolhof gemaakt met krijt in deze coderingsactiviteit buiten zonder beeldscherm, die perfect is voor kleuters. En het beste? De ‘beloning’ voor het voltooien van de activiteit is dat je je ouders mag natspuiten met een waterspuit!