Eenvoudige programmeertalen voor jonge studenten

Programmeren is een geweldige vaardigheid voor elk kind om te leren en te ontwikkelen. De basisbeginselen van programmeren zijn iets dat iedereen die ooit met computers zal werken, zou moeten beheersen. Er zijn echter zoveel verschillende programmeertalen dat het moeilijk kan zijn om te beslissen welke de beste zal zijn om voor je leerlingen te kiezen. Hier is een overzicht van de vijf beste programmeertalen voor kinderen die willen leren programmeren:

1. Python

Python is een programmeertaal die leest als normale spraak. Men hoeft zelden commentaar aan de code toe te voegen omdat Python code die goed genoeg geschreven is, leest alsof het commentaar al in de code is opgenomen. Als je kinderen of studenten iets als programmeren gaan leren, dan wilt je dat ze een basisbegrip krijgen van hoe te denken als een programmeur. Met Python zullen leerlingen weinig obstakels hebben bij het leren programmeren. Ze kunnen leren hoe ze programmeerideeën in hun hoofd moeten construeren en zich dan concentreren op het omzetten van deze ideeën in instructies die de machine kan interpreteren.

2. Ruby

Ruby heeft de meest leesbare syntaxis voor beginnende programmeurs. In plaats van veel tijd te besteden aan het uitleggen van de code die leerlingen in machines typen, zal veel ervan voor hen zelfverklarend zijn. Dit is een heel belangrijke factor voor kinderen die de concepten van programmeren nog aan het leren zijn. Uiteindelijk zullen kinderen de concepten moeten leren om goede scripts te kunnen schrijven. Ruby is een zeer robuuste taal en het werd oorspronkelijk gebruikt om Twitter te maken, dus je kunt leerlingen meteen laten zien dat de applicatie een tool is die wordt gebruikt in populaire platforms.

3. Java

Java is misschien iets moeilijker te leren dan Ruby of Python, maar Java kiezen als eerste programmeertaal maakt het leren van een volgende taal een stuk makkelijker voor studenten. Veel studenten hebben er al over nagedacht om hun eigen apps of websites te maken, maar weten gewoon niet waar ze moeten beginnen. Java bestaat al twee decennia en er zijn zo veel online bronnen, toolkits en tutorials dat vrijwel alles vanaf de grond kan worden gemaakt met Java. 

4. C++

Veel computerkundigen en ontwikkelaars hebben verschillende meningen over de vraag of een student met C++ moet beginnen of niet.

Deze programmeertaal kan een beetje op wiskunde lijken en kan studenten afschrikken van het idee om te leren programmeren. Als de basisbeginselen van programmeren eenmaal zijn begrepen, kan C++ echter vele deuren openen naar de wereld van het programmeren.

Veel van de meest succesvolle programmeurs van vandaag zijn begonnen met het leren programmeren in C of C++.

5. Scratch

Als je een klas met kinderen hebt die geïnteresseerd zijn in het maken van animaties, interactieve verhalen, kunst of muziek, dan is Scratch een codeertaal die gratis online kan worden geleerd. Hoewel deze taal eenvoudig genoeg is voor kinderen, zijn er genoeg functionaliteiten en opties dat zelfs ervaren programmeurs de taal gebruiken. Scratch heeft ook een zeer interactieve online gemeenschap waar mensen hun kunstwerken en spelletjes met elkaar delen, wat je leerlingen nog meer kan boeien.