Meest veelbelovende programmeertalen in om 2021 te leren

Het moeilijkste onderdeel van het leren van een nieuwe programmeertaal is het uitkiezen van de volgende stap. Het maakt niet uit of je net begint of al een paar talen kent. Er zijn namelijk honderden programmeertalen in omloop, elk met zijn eigen complexiteit en eigenaardigheden.

Als je nieuw in deze sector bent, ben je een beginnende softwareontwikkelaar. Je moet dan nog ontdekken welke programmeertaal het meest geschikt is voor jou, je interesses en voor je carrière. Om de beginnende programmeur op weg te helpen, hebben wij hieronder een lijst van vier beste programmeertalen opgenomen.

1. JavaScript

Het is tegenwoordig onmogelijk om een softwareontwikkelaar te zijn zonder JavaScript op de een of andere manier te gebruiken. Volgens de 2020 Developer Survey van Stack Overflow is JavaScript voor het achtste jaar op rij de populairste taal onder softwareontwikkelaars.

Bijna 70 procent van de respondenten gaf aan dat ze JavaScript het afgelopen jaar hadden gebruikt.

Samen met CSS en HTML is JavaScript essentieel voor front-end. Een meerderheid van de populairste websites, van Facebook en Twitter tot Gmail en YouTube, maakt gebruik van JavaScript.

Met JavaScript kan je webpagina’s interactief maken en dynamisch inhoud weergeven aan gebruikers.

2. Swift

Als je geïnteresseerd bent in Apple-producten en het ontwikkelen van mobiele apps, is Swift een goede plek om te beginnen. Swift, voor het eerst aangekondigd door Apple in 2014, is een relatief nieuwe programmeertaal die wordt gebruikt om iOS- en macOS-applicaties te ontwikkelen.

Swift is geoptimaliseerd voor prestaties en vanaf de basis opgebouwd om te voldoen aan de realiteit van moderne iOS-ontwikkeling. iOS draait niet alleen op elke iPhone en iPad, maar is ook de basis voor andere besturingssystemen zoals watchOS (voor Apple Watches) en tvOS (voor Apple TV’s).

3. Scala

Als je bekend bent met Java – een klassieke programmeertaal op zich – is het de moeite waard om zijn moderne neefje, Scala, eens te bekijken. Scala combineert de beste kenmerken van Java (zoals de Object-georiënteerde structuur en de bliksemsnelle JVM runtime-omgeving) met een moderne twist. Als een functionele programmeertaal, stelt Scala softwareontwikkelaars in staat om de kwaliteit van hun code te verhogen om op pure wiskunde te lijken. Scala maakt gelijktijdig programmeren mogelijk, waardoor complexe procedures parallel kunnen worden uitgevoerd. Bovendien is het een sterk getypeerde taal. Ingenieurs kunnen hun eigen datatypes creëren en aanpassen, waardoor ze de gemoedsrust hebben te weten dat hele zwermen bugs onmogelijk zijn tijdens runtime.

4. Go

Met Go bedoelen we niet het spel Go. Als een taal op laag niveau is Go ideaal voor softwareontwikkelaars die het gebied van systeemprogrammering willen betreden. Het bevat veel van dezelfde functionaliteit als C en C++ zonder de moeilijke syntaxis en steile leercurve. Het is de perfecte taal voor het bouwen van webservers, datapipelines, en zelfs machine-learning pakketten.