Front-end, back-end, full-stack – Wattes?

Elk jaar dat voorbijgaat wordt het internet en de technologie echter complexer. Het dwingt ontwikkelaars om wendbaarder en gespecialiseerder te zijn. Het betekent dat bedrijven tegenwoordig op zoek zijn naar ontwikkelaars die zich richten op een specifiek aspect van ontwikkeling om maximale efficiëntie te garanderen. Er zijn front-end webontwikkelaars, back-end ontwikkelaars, full-stack webontwikkelaars; elk van hen behandelt een bepaald aspect van het ontwikkelingsproces. Bij het zoeken naar ontwikkelaars, is het belangrijk voor het bedrijf om de verschillen tussen de drie aspecten van het ontwikkelingsproces te begrijpen. In dit artikel zullen we de drie componenten uitleggen, zodat je er een beter begrip van hebt.

Front-end

Het front-end van een specifieke website is dat aspect dat alle bezoekers zien en waarmee interactie is. Het wordt ontwikkeld met behulp van CSS, JavaScript, en HTML.

Front-end ontwikkeling is meestal gecentreerd op de client-kant van het hele ontwikkelingsproces.

Front-end ontwikkelaars in principe bezighouden met het beoordelen van code, ontwerp, en applicatie debuggen. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het waarborgen van de verwachte gebruikerservaring.

Backend

Terwijl de front-end ontwikkeling zich concentreert op elk aspect waarmee gebruikers interageren, behandelt de backend ontwikkeling alles wat zich achter de schermen afspeelt. Het biedt de nodige ondersteuning aan de front-end ontwikkeling. Terwijl PHP, Python, Ruby, enz. zijn opgenomen in backend programmeertalen. Hoewel je misschien niet veel banen zien op zoek naar speciaal voor backend ontwikkelaars, eerder zie je een baan vermeld als PHP-ontwikkelaars, Ruby ontwikkelaars, enz. Dit is omdat de kennis van een bepaalde taal is een belangrijke factor, geheel te beslissen of een kandidaat geschikt is voor de specifieke functie.

Full-stack

Full-stack is een unieke benaming die mensen vaak in verwarring brengt. Full-stack webontwikkelaars werken samen met zowel de front- als de backend ontwikkelaars van een applicatie of website. Deze ontwikkelaars begrijpen HTML, CSS, JavaScript en de backend talen.

Met wat front-end ontwikkelaar en backend ontwikkelaar kunnen doen om vergelijkbaar te worden, zijn meer ontwikkelaars nu op zoek om een full-stack ontwikkelaar te worden.

Veel werkgevers zijn op zoek naar ontwikkelaars die efficiënt kunnen werken aan alle aspecten van een site of applicatie.

Alle drie samen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, betekent full-stack niet dat een ontwikkelaar alle code zelf moet schrijven. Vaak besteedt een full-stack ontwikkelaar zijn tijd ofwel aan front-end ontwikkeling, ofwel aan backend ontwikkeling van de site. Echter, ze hebben genoeg kennis over beide aspecten te beheren wanneer dat nodig is. En in het algemeen, full-stack web ontwikkelaar is gespecialiseerd in een bepaalde backend taal.

De web development wereld blijft elk jaar radicaal veranderen. Wat vandaag werkt, lijkt morgen misschien niet meer relevant. Daarom is het beter om kennis op te doen van zowel front-end als backend webontwikkelingen. Het verkrijgen van een uitgebreide kennis, kunt je je positioneren als een geloofwaardige en veelzijdige ontwikkelaar, waardoor het stimuleren van je toekomstperspectieven.