React en Angular – welk framework kies je uit?

Naarmate de technologie exponentieel groeit, groeit ook de webontwikkeling even hard mee. Als je denkt aan het JavaScript Ecosysteem, zullen Angular en React bijna onmiddellijk in je gedachten opduiken. Ze worden beschouwd als twee van de meest populaire front-end development frameworks. Maar hoe kies je tussen beide? Moet je eerst kijken naar de projectvereisten om een nauwkeurige beslissing te nemen? Of rekening houden met de populariteit en de ramp-up tijd in een vroeg stadium?

Om je te helpen een antwoord te vinden op deze vragen zullen wij onze recente persoonlijke ervaring met je delen: wij hebben front-end gebouwd voor dezelfde applicatie in beide frameworks, waarmee gestemd kon worden welke games gekocht moesten worden voor de PlayStation 4 die we hebben op het kantoor van Imaginary Cloud in Lissabon.

Angluar versus React

Gebaseerd op de ervaring die ik had met Angular vs React, en om je twijfels of vragen te verduidelijken, zal ik deze frameworks vergelijken in termen van populariteit in de tijd, belangrijkste verschillen tussen hen, leercurves en ook over de algehele plezierigheid.

Wat is Angular?

Angular is een web framework ontwikkeld en onderhouden door Google dat werd uitgebracht onder de naam AngularJS in 2010. In die tijd werd het een van de populairste webframeworks. Dit was vooral te danken aan de functies, zoals twee-weg data binding en dependency injection, en natuurlijk aan het feit dat het werd ondersteund door een tech-gigant.

Wat is React?

In 2013 werd React, een JavaScript-bibliotheek die wordt ondersteund door Facebook, open-sourced. Dit framework populariseerde een concept in webontwikkeling bekend als component-gebaseerde architectuur, dat vele voordelen heeft zoals modulaire en samenhangende componenten, waardoor ze sterk herbruikbaar zijn en dat bijdraagt aan het versnellen van de ontwikkeltijd. Gebruikt in mobiele ontwikkeling, waardoor ontwikkelaars het logische deel kunnen hergebruiken in mobiele apps, waarbij ze alleen de view hoeven aan te passen. Gemakkelijk te onderhouden en te verbeteren, omdat componenten op zichzelf staan.

React veroverde al snel de markt en overschaduwde de meeste frameworks van dat moment, waaronder AngularJS. Daarom heeft Google in 2016 zijn JavaScript-framework geüpgraded als gevolg van het enthousiasme van de community over de componentgebaseerde architectuur: ze noemden het Angular2.

Angular vs React: welke is populairder?

Voordat je beslist welk framework je gaat gebruiken, is het verstandig om te kijken naar de populariteit. Hoe groter en actiever een community is, hoe sneller er een oplossing wordt gevonden voor elk onverwacht probleem dat op je pad komt. Volgens de gegevens die ik heb kunnen verzamelen op het moment van schrijven, ontstaan er verschillende resultaten in termen van hoe populair elk framework overuren maakt.

Op Github, terwijl React’s repository 164k sterren heeft, had Angular bijna 130k sterren als we zowel AngularJS als Angular2 repositories optellen. Dit toont aan dat beide een zeer grote gemeenschap achter zich hebben, aangezien ze in de top van de meest starred repositories blijven staan.

Als we kijken naar de Stackoverflow 2020-enquête, kunnen we zien dat, met betrekking tot webframeworks, 35,9% van de respondenten de voorkeur geeft aan React, terwijl 25,1% in plaats daarvan Angular gebruikt. Verder illustreert deze enquête ook dat Angular, ondanks het feit dat het een van de meest populaire webframeworks is, ook wordt beschouwd als het meest gevreesde framework. In feite heeft Angular meer vragen gelabeld dan zijn rivaal. Dit zou verklaard kunnen worden doordat men Angular over het algemeen complexer vindt dan React. Ik heb echter geen problemen ondervonden met het vinden van antwoorden op de twijfels of vragen die opkwamen, zowel voor Angular als React.