De beste nieuwe laptops van 2021

Laptop stuk?! Wat nu?! Een nieuwe kopen… En dan blijkt maar weer eens, dat het oude adagium ‘de keuze is reuze’ weer eens haarfijn klopt. De keuze lijkt per jaar groter te worden. En het is niet meer dan normaal, want alles is online voor ons beschikbaar. We kunnen kiezen uit winkel A tot winkel Z, van willekeurige bonusaanbiedingen tot holland-promotiecode.nl die mensen graag gebruiken omdat a) het toegankelijk is en b) we online over de recensies kunnen lezen. Waar vroeger ‘ga voor de i7 in plaats van de i5’ je nog een heel eind op weg hielp, is de i5 voor vele mensen een goede keuze geworden. De technologie wordt met elk jaar beter.

Het vinden van de beste laptop is geen gemakkelijke taak. Het kan een grote investering zijn, waar je misschien jaren mee moet leven. Veel producten zien er hetzelfde uit, lijsten met specificaties en functies kunnen verwarrend zijn, en de prijzen kunnen oplopen van een paar honderd euro tot een paar duizend euro voor de moderne laptops. Deze lijst is met de hand samengesteld en bevat onze topkeuzes voor verschillende laptopformaten, -stijlen en -budgetten en voor Windows, MacOS en Chrome. Maar eerst de vraag beantwoorden…

Zijn Chromebooks de moeite waard?

Ja, dat zijn ze, maar ze zijn niet voor iedereen geschikt. Ze zijn veilig, eenvoudig en, vaker wel dan niet, een koopje.

Wat ze niet kunnen, is Windows- of Mac-software draaien.

Ben je het zat om aan documenten of spreadsheets te werken op een klein breedbeeldscherm? De Acer Chromebook Spin 713 maakt gebruik van een van Acer’s heldere VertiView-schermen, een 13,5-inch touchscreen van 2.256 x 1.504 pixels met een beeldverhouding van 3:2.

Zoals de naam al aangeeft, geeft het je meer verticale ruimte om te werken, maar het heeft nog steeds de breedte van een typische 13,3-inch laptop met een 16:9-verhouding. Dat en de batterijduur, die in onze tests bijna 13 uur meeging, zorgen ervoor dat je meer werk gedaan krijgt op een dag – en hij is nog steeds dun en licht genoeg om elke dag mee te nemen.

Beste kleine laptop

De Dell XPS 13 is een blijvende favoriet vanwege zijn gewicht en prestaties en gewoon algehele goede looks. In 2020 heeft Dell de laptop nog kleiner gemaakt, terwijl de prestaties voor zowel CPU- als grafisch-intensieve taken zijn verbeterdhet en laptopscherm groter is geworden. Het is geen enorme sprong voorwaarts, maar deze Dell XPS is nog steeds beste in de categorie.

En voor wie de nieuwste en beste Intel-processors wil, is de Dell XPS 13, evenals de XPS 13 2-in-1 (ook een prima keuze), verkrijgbaar met de 11e generatie Core-processors van de chipfabrikant, met opties voor Intel Core i3, i5, en i7. Deze Dell biedt ook een selectie van SSD-opslag en RAM-opties, te beginnen met een 256 GB SSD harde schijf. 

Beste laptop als je een budget hebt

Een opmerkelijke deal voor eenvoudige taken zoals e-mail, tekstverwerking en nog veel meer, dankzij de nieuwe AMD Ryzen 5- en Ryzen 7-processoren. Deze budgetlaptop heeft ook een toetsenbord met achtergrondverlichting, een vingerafdruklezer en een USB Type-C-poort. De Acer Swift 3 is ook een ongelooflijk lichtgewicht laptop voor een machine die te vinden is voor minder dan 700 euro.

Naast deze Acer Swift zijn we ook fan van de Acer Aspire 5, die een groter 15,6-inch scherm heeft. De Acer Aspire 5 is verkrijgbaar in verschillende configuraties vanaf 400 euro , maar kan oplopen tot 700 euro als je entry-level discrete graphics wilt voor basis gaming en contentcreatie.