Allerbeste spellen van 2021

Laten we dit uit de weg ruimen: Gezien alle ~alles~, is het uitbrengen van een spel in 2021 niets minder dan een mirakel. Elk van hen verdient een applaus. Maar sommige, laten we eerlijk zijn, zijn beter dan anderen. Nu de zomer ten einde loopt, leek het ons leuk om de games te belichten die ons hebben geprikkeld, ontroerd en op de been gehouden tijdens een meedogenloos en uitdagend jaar. Misschien wil jij ze ook eens bekijken.

Hitman 3

Misschien denk je dat Hitman 3 een stealth-game is, of een actiespel, of een third-person shooter met heerlijk maf wapentuig. Je zou het mis hebben. Hitman 3 is eigenlijk een puzzelgame, en een briljante ook nog. In de loop van zes wijd open, zwervende levels krijg je de opdracht om een doelwit (of een aantal doelen) uit te schakelen. Vanaf dat moment houdt het spel je niet meer in de hand. Hoe je elke moord scoort, is aan jou.

Boyfriend Dungeon

Boyfriend Dungeon is een mix van twee genres die niet goed bij elkaar lijken te passen: roguelike dungeon-crawling en visual-novel-style dating sim. In de praktijk sluiten de twee naadloos op elkaar aan.

In Boyfriend Dungeon ben je een nieuwkomer in Verona Beach, een fictief maar zeer Californisch ogend stadje. In Verona Beach kunnen sommige mensen in wapens veranderen. Je werkt dan samen met die mensen/wapens om je een weg te banen door steeds moeilijker wordende kerkers (“de dunj,” in speltaal), bekeken vanuit een isometrisch perspectief.

Psychonauts 2

Psychonauts 2 is niet alleen een erg goede platformgame met een aantal prachtige levels en leuke gevechten. Het is ook een emotioneel en ontroerend kunstwerk dat veel te zeggen heeft over hoe mensen veranderen, hoe er in ieder van ons een vleugje duisternis schuilt en hoe er hoop is dat niemand echt een verloren zaak is, dat zelfs de meest kwaadaardige klootzakken het redden waard kunnen zijn. (Nou ja, misschien.) Het is het soort spel dat we niet vaak krijgen en het zou zo snel mogelijk gespeeld moeten worden, zelfs als je alleen maar wilt springen en vechten. Want, zoals gezegd, dat deel is ook erg goed.

Opus: Echo of Starsong

Opus: Echo of Starsong is een spel van ongeveer 10 uur dat aanvoelt als een spel van 40 uur, wat absoluut een compliment is. De lore en personages zijn zo goed geschreven dat de wereld veel groter aanvoelt dan hij in werkelijkheid is. In deze filmische space-opera puzzelgame zul je meerdere keren moeten huilen voordat je bij het laatste hoofdstuk bent. De op audio gebaseerde puzzels zijn eenvoudig en intuïtief, en ze voelen meditatief aan in plaats van frustrerend. De suggestieve soundtrack houdt het midden tussen prachtig en spookachtig.

No More Heroes 3

No More Heroes 3 is het nieuwste uitstapje van Goichi “Suda51” Suda, die het spel regisseerde, ontwierp en schreef. De mensen van Grasshopper Manufacture injecteren elk spel dat ze maken met laag na laag symboliek, surrealisme en absurditeit, en No More Heroes 3 is niet anders. Aliens zijn de aarde binnengedrongen en het is aan Travis Touchdown om hun hiërarchie rang per rang te vernietigen in een oefening die deels spel, deels leven-of-dood strijd is.