De top van de top, meest populaire franchises

Wat zijn de bestverkopende videospelfranchises aller tijden? Van Minecraft tot The Legend of Zelda tot Mario: we hebben de populairste gamefranchises onder de loep genomen om te zien welke in de loop der jaren het meeste geld hebben binnengeharkt. Vergelijk nieuwkomers als Clash of Clans met oude klassiekers als Space Invaders en kijk van welke van de bestverkopende gamefranchises jij in de loop der jaren games hebt gekocht!

Wat is de grootste game-franchise aller tijden?

Pokémon is verreweg de bestverkopende videospelfranchise, met een omzet van ongeveer 90 miljard dollar. Niet alleen is het de grootste videospelfranchise, maar het is ook de media-franchise met de hoogste opbrengsten in het algemeen. Er moet echter op worden gewezen dat slechts een klein deel van de inkomsten uit videospelletjes komt; de franchise verdient veel meer met merchandising. De franchise heeft 3,36 miljard dollar verdiend met de verkoop van mobiele games en 13,78 miljard dollar met de verkoop van consoles en draagbare games. Hier is de top 5:

1. Pokémon – 90 miljard dollar

De best verkopende videospelfranchise heeft misschien het meeste geld verdiend met merchandising, maar Pokémon Red/Green/Blue/Yellow staat met 47.520.000 verkochte exemplaren nog steeds op de zevende plaats van best verkochte videospellen aller tijden.

2. Mario – 30,25 miljard dollar

Mario is ongetwijfeld het meest herkenbare videospelfiguur ter wereld en heeft Nintendo in de loop der jaren veel geld opgeleverd: alleen al de Super Mario-serie heeft bijna 15,9 miljard dollar opgebracht. Sinds zijn ontstaan in 1981 heeft dit personage in vele formaten over de hele wereld gehopt.

3. Call of Duty – 17 miljard dollar

De Black Ops 4-titel van deze franchise bracht alleen al $ 1 miljard in de verkoop, met zijn WWII-titel die hetzelfde deed in 2017. Het wordt algemeen beschouwd in de industrie als een kaskraker, en het lijkt alleen maar meer tractie te krijgen in de tijd.

4. Wii – 14,808 miljard dollar

Ja, het is waar dat de Wii een console is, maar het is ook een eigen tak van videogames, met series als Wii Sports, Wii Play, en Wii Fit die een beginnend gamerpubliek grijpen in een familiegerichte omgeving.

5. Pac-Man – 14,107 miljard dollar

Het arcadespel dat in de jaren tachtig een absolute knaller was, is nog steeds populair, met veel throwback-titels en nieuwe puzzelspellen die nog steeds ‘s werelds favoriete pelletmepper promoten.