Computer versus console, wat is beter?

De consoleoorlogen zijn eind 2020 opnieuw begonnen met de PlayStation 5 en Xbox Series X. We hebben onze reviews geschreven, maar er is meer aan de hand dan dat. Nu hebben we besloten om de next-gen consoles tegen hun altijd aanwezige rivaal te zetten. Nee, niet de Nintendo Switch, we hebben het over de eerbiedwaardige pc.

De hardware en zelfs het ontwerp van de nieuwste consoles van Sony en Microsoft lijken steeds meer op die van pc’s dan ooit tevoren. Het roept de vraag op: moet je je geld spenderen aan een van de nieuwe consoles, of is het kopen van een gaming PC de slimmere beslissing?

Ronde 1: De PC

Voor zo’n verhit onderwerp leek het ons het beste om argumenten van beide kanten van de PC- en consolekloof te presenteren. In de ene hoek hebben we de MOBA-liefhebbende, PC-bouwender.

Aan de andere kant hebben een console-apologeet die elke dag van de week een gamepad verkiest boven WASD.

De eerste horde die de meeste aspirant pc-gamers moeten nemen is een mentale. Een PC bouwen is niet de gemakkelijkste klus ter wereld. Als je een levenslange consolegamer bent, kan het extra ontmoedigend lijken om af te stappen van het plug-and-play formaat.

Wees echter niet bang! Een gaming PC bouwen is lang niet iets wat alleen techneuten kunnen. We hebben al veel beroemdheden zonder ervaring de klus zien klaren, en jij kunt hetzelfde doen. Er zijn tal van online hulpbronnen, met inbegrip van websites die prijzen van onderdelen vergelijken en websites met voorbeelden van bouwwerken die je gemakkelijk kunt volgen.

Ronde 2: De Console

Het probleem met het pleiten voor een speciale spelcomputer in het debat console vs PC is dat een PC veel meer doet dan alleen spelletjes spelen. Je kunt er bijvoorbeeld geen volledige thuisbusiness mee opbouwen en runnen of onderzoek doen en studeren voor een universitair essay. Dit gooit elk mogelijk argument over kosteneffectiviteit uit het raam. Zelfs als het op lange termijn goedkoper zou zijn om om de vijf jaar een nieuwe console te kopen – wat niet het geval is als je een slimme koper bent – is een PC een veel veelzijdigere machine dan een spelconsole.

Toch hebben consoles een aantal voordelen ten opzichte van PC’s. Laten we beginnen met het voor de hand liggende – de games. Geweldige initiatieven zoals Game Pass en Play Anywhere betekenen dat alle geweldige exclusieve Xbox One-games op een Windows-machine kunnen worden gespeeld. Evenzo heeft Sony toegezegd meer plezier naar de PC te brengen. We hebben dit al gezien met Horizon Zero Dawn en het anders PS4-exclusieve Death Stranding.